Caseïne.

WAT IS CASEïNE EN WAAROM KAN HET GEVAARLIJK ZIJN?

Caseïne is een dierlijk eiwit dat vooral in melk zit. Melk is goed voor elk, toch? Het is goed voor je botten en er zitten lekker veel eiwitten in. De afgelopen 30 jaar zijn er alleen steeds meer onderzoeken geweest die een sterk verbanden laten zien tussen de consumptie van caseïne en gezondheidsklachten zoals hartziekten en kanker. Dr. Campbell, biochemicus die gespecialiseerd is in het effect van voeding op de gezondheid op de lange termijn, beweert zelfs dat zuivel meer invloed heeft op de ontwikkeling van tumoren dan rood vlees.

Campbell deed in 1983 onderzoek naar de relatie tussen dierlijke eiwitten en de groei van tumoren. Het is verboden om mensen te gebruiken voor zulk onderzoek, dus Campbell gebruikte ratten. Hij gaf de ratten drie weken lang voeding dat voor 5% uit caseïne bestond en de drie weken daarop werd het 20%. Deze periode van zes weken volgde elkaar een aantal keer op. Wanneer de hoeveelheid caseïne steeg, nam de hoeveelheid levertumoren van de ratten toe. Zodra het percentage caseïne in het dieet weer afnam, begonnen de levertumoren ook af te nemen. Met de hoeveelheid caseïne kon Dr. Campbell de tumoren controleren bij de ratten. Hij heeft een controlegroep ook een dieet gegeven dat voor 20% uit plantaardige eiwitten bestond en die veroorzaakte geen kanker. Tumorcellen groeien dus sneller als ze door dierlijke eiwitten worden gevoed, terwijl plantaardige voeding de tumorgroei afremt. 

Wat is Caseïne en waarom kan het gevaarlijk zijn?


Caseïne is een dierlijk eiwit dat vooral in melk zit. Melk is goed voor elk, toch? Het is goed voor je botten en er zitten lekker veel eiwitten in. De afgelopen 30 jaar zijn er alleen steeds meer onderzoeken geweest die een sterk verbanden laten zien tussen de consumptie van caseïne en gezondheidsklachten zoals hartziekten en kanker. Dr. Campbell, biochemicus die gespecialiseerd is in het effect van voeding op de gezondheid op de lange termijn, beweert zelfs dat zuivel meer invloed heeft op de ontwikkeling van tumoren dan rood vlees.

Campbell deed in 1983 onderzoek naar de relatie tussen dierlijke eiwitten en de groei van tumoren. Het is verboden om mensen te gebruiken voor zulk onderzoek, dus Campbell gebruikte ratten. Hij gaf de ratten drie weken lang voeding dat voor 5% uit caseïne bestond en de drie weken daarop werd het 20%. Deze periode van zes weken volgde elkaar een aantal keer op. Wanneer de hoeveelheid caseïne steeg, nam de hoeveelheid levertumoren van de ratten toe. Zodra het percentage caseïne in het dieet weer afnam, begonnen de
levertumoren ook af te nemen. Met de hoeveelheid caseïne kon Dr. Campbell de tumoren controleren bij de ratten. Hij heeft een controlegroep ook een dieet gegeven dat voor 20% uit plantaardige eiwitten bestond en die veroorzaakte geen kanker. Tumorcellen groeien dus sneller als ze door dierlijke eiwitten worden gevoed, terwijl plantaardige voeding de tumorgroei afremt. 

Referenties:
[1] Campbell, T. C. (1983). Effect of high and low dietary protein on the dosing and
postdosing periods of aflatoxin B1-induced hepatic preneoplastic lesion development in the
rat. NCBI. Geraadpleegd van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6131741

Gratis proefles inboeken?

Neem dan contact op!
Share by: